purpleopurple
 Life Science

Birds
Red Necked Phalarope
Red Phalarope
Resplendent Quetzal
Ringed Plover
Rock Dove
Rockhopper Penguin
Rock Pipit
Rook
Roseate Spoonbill
Royal Flycatcher
Ruby Throated Hummingbird
Ruddy Turnstone
Rufous Hornero
Sage Grouse
Satin Bowerbird
Scale Throated Earthcreeper
Scarlet Macaw
Secretary Bird
Short Billed Dowitcher
Skylark
Snipe
Snow Bunting
Snowy Owl
Snowy Sheathbill
Sooty Shearwater
Southern Cassowary
Speckled Mousebird
Spoon Billed Sandpiper
Standard Winged Nightjar
Streaked Spiderhunter
St. Vincent Amazon
Sun Conure
Superb Fairy Wren
Superb Lyrebird
Sword Billed Hummingbird
Tawny Owl
Toucan Barbet
Turkey Vulture
Vermilion Flycatcher
Victoria Crowned Pigeon
Village Weaver
Wandering Albatross
Western Curlew
Western Spinebill
Whippoorwill
White Faced Whistling Duck
White Tailed Tropicbird
White Winged Chough
Whooping Crane
Willow Grouse
Willow Warbler
Winter Wren
Wood Duck
Wood Stork
Wrybill
Wryneck
Yellow-Throated Vireo
American Black Oystercatcher (Black Oystercatcher)


Common Name:

American Black Oystercatcher (Black Oystercatcher)

Scientific Name:

Haematopus bachmani

Family:

Haematopodidae

Order:

Charadriiformes

Size: Length:

17 to 17.7 in (43 to 45 cm)

Wingspan:

32.3 to 34 in (82 to 86 cm)

Weight:

0.6 to 0.8 kg (1.4 to 1.7 lb)




    The key features of American Black Oystercatcher are, it is a large shorebird; yellow legs; deep red bill; pinkish legs; all-black plumage; sexes alike. Its habit is, they forage on rocky shores, looking down intently for food.


    Their nests looks shallow scrape lined with bits of shell or pebbles; lays 1 to 4 eggs; incubation period is 24 to 33 days; young fledge after 40 days; 1 brood. American Black Oystercatcher sounds loud “whee-up” alarm call and soft flight call. It diets are mainly mollusks, crustaceans, marine worms and small fish.

    American Black Oystercatcher habitats were on rocky shores; some winter in estuaries. They found across western seaboard of North America from Aleutian Island south to Baja California. Their status of population is not globally threatened.




































Copyright © PurpleOPurple